Máte radi syr? Kto by ho nemal rád, že? Preto som sa rozhodla, že sa s vami podelím o recept, ktorý mi naozaj prirástol k srdcu. Ide o syrový koláč, ktorý si pripravíte za pár minút, a to aj bez vycibrených kuchárskych schopností.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- Lístkové cesto – môžete si ho urobiť sami, ja ho ale kupujem už hotové a mrazené z obchodu. Viem, nie je to BIO, ale na druhej strane rýchle a jednoduché. Navyše máte istotu, že ho nepokazíte.
- Dva druhy mozzarely – obyčajnú, teda tú z kravského mlieka a aspoň jednu originálnu, teda z mlieka byvolieho. V ich chuti je naozaj rozdiel. To uvidíte sami.
- Syr niva
- Syr eidam
- Parmezán
- Čerstvú bazalku – ak ju nebudete mať po ruke, použite pesto. K sušenej sa uchýľte naozaj v tom najhoršom prípade. Ja som skôr za to, že ak nemáte pesto ani čerstvú bazalku, radšej ju nepoužite vôbec.
Je to naozaj jednoduché
Tak teraz k príprave. Nebudem to naťahovať, pretože nie je čo. Na vymastený plech uložte prvý plát vyvaľkaného lístkového cesta. Na neho rovnomerne poukladajte vrstvu syru. Zmiešajte všetky druhy dokopy, najlepšie urobíte, ak ich postrúhate. Potom na ne položte opäť lístkové cesto, ďalšiu vrstvu syru a opäť lístkové cesto. Pekáč vložte do rúry. Lístkové cesto potrebuje teplotu okolo dvesto stupňov. Syr len roztopíte. Celá koláč, preto v rúre nechajte asi takých desať až trinásť minúť. Potom, ako koláč vyberiete a trochu vychladne, na jeho vrch postrúhajte parmezán a posypte pokrájanou bazalkou, či potrite pestom. No a koláč je hotový.
Mimochodom, tento koláč je výborný aj vtedy, ak vás prekvapí nečakaná návšteva. Urobíte im kávu, zatiaľ rozmrazíte lístkov cesto a kým stihnete rozobrať najnovšie pletky, môžete ho upiecť. Verte, že si na ňom pochutnáte ako nikdy. Hodí sa aj ako párty jedlo na oslavy či Silvestra. Dobrú chuť.