Mäsité sú najlepšie
Základom je správna odroda paradajok. Musia patriť do kategórie mäsitých. Asi najznámejšie sú paradajky s názvom býčie srdce. V širokom sortimente pestovateľských potrieb, však nájdete aj množstvo iných vhodných druhov. Sušené paradajky si môžete samozrejme vyrobiť aj z kúpených surovín. Aj si vezmeme do úvahy, venu tejto zeleniny v lete, konečný produkt vás aj v tomto prípade vyjde lacnejšie, ako hotový výrobok.
Poriadne ich vysušte
Druhým základným krokom je správne a dokonalé vysušenie plodov. Najviac vitamínov a všetkého dobrého, si paradajky zachovajú pri sušení na slnku. Treba ich pokrájať na menšie mesiačiky a rozložiť na sitá. Na papier, alebo kartón zabudnite, pretože by vám začali hniť zo spodnej strany. Priamy slnečný úpek nie je najlepším riešením. Vhodnejšie je slabšie slnko, napríklad z rána, alebo poobede. Na noc musíte paradajky odložiť na suché miesto, inak by sa tento proces opakoval do nekonečna.
„ Akchceme paradajky naložiť do oleja, po vysušení, by si mali zachovať mierne mäkkú konzistenciu. Pokiaľ ich chceme uskladniť bez oleja, musia sa úplne lámať. „
V rúre, alebo sušičke ovocia, paradajky vysušíte najrýchlejšie a aj najlepšie. Teplota pri sušení však nesmie presiahnuť štyridsať stupňov Celzia. Ide o hraničný bod, pri ktorom sa začínajú ničiť hlavne enzýmy.
Nakladanie do oleja
Vysušené paradajky naložíme do skleného sklíčka, posypeme ich soľou, pridáme rôzne korenia podľa chuti, čerstvý cesnak a niekoľko kúskov kapary. Celú zmes zalejeme olivovým olejom a odložíme do chladničky. Takto nám paradajky vydržia niekoľko týždňov. Môžete ich aj zasterilizovať. Proces je rovnaký ako pri všetkých zaváraných jedlách. Zvoľte však nižšiu teplotu vody a kratší čas. Ak olej prevaríte, môže získať nepríjemnú chuť. V tomto prípade k paradajkám pridajte i kvapku octu. nemusíte sa obávať, že ho bude cítiť, iba sa postará o dlhšiu trvanlivosť.